szkla-do-piwa

Szkła do piwa

,

szkło Auchan

Od czego się zaczęło?

Kwestia naczyń z których pito jest oczywiście tak stara jak samo piwo. W starożytnym Egipcie pito piwo ze wspólnej, glinianej misy/dzbana. W średniowiecznej Europie pito z różnego rodzaju kufli- ceramicznych, metalowych, czy drewnianych. Istniały oczywiście naczynia szklane- jednakże szkło w tamtych czasach było najczęściej niedoskonałe: mętne, grube, mało przejrzyste, a co najważniejsze- drogie.

Rewolucja w  dziedzinie naczyń do piwa rozpoczęła się mniej więcej w połowie XIX wieku w Czechach, a złożyły się na nią 2 czynniki. Pierwotnie, kiedy piwo nie było zbyt klarowne i było ciemniejsze niż dziś nie skupiano się w tak dużym stopniu na tym, aby konsument widział to co pije. W XIX wieku upowszechniło się klarowne, czyste, złociste piwo lager- takie z jakim dziś większość z nas utożsamia wszelkie piwo. Nowe piwo tak mocno kojarzono z Czechami, że zaczęto je nazywać pilsem (od czeskiego miasta Pilzna). Drugim istotnym faktem jest to, że na wysokim poziomie stało ówczesne czeskie hutnictwo szkła. Złożenie tych czynników sprawiło, że można było stworzyć naczynia ładnie eksponujące pianę,  klarowność i barwę piwa, oraz, co najistotniejsze- było co eksponować.

Z czego napijemy się piwa?

Obecnie gama piwnej „armatury” jest wręcz przytłaczająco szeroka.

Kufel

Po pierwsze, wspomniany wcześniej kufel. Kuflem w zasadzie przyjęło się nazywać każde naczynie, które posiada uchwyt/ucho. Kufel może być wykonany z różnych materiałów ceramicznych (kamionka, porcelana, glinka, fajans), rzadziej metalu czy drewna. Współcześnie w przeważającej części przypadków jest jednak szklany. Elementem charakterystycznym, występującym w niektórych kuflach jest przykrywka/wieczko- najczęściej na stałe złączona z właściwą częścią kufla.

Pojemność kufla może być różna- od małych kufelków degustacyjnych 0,2l (popularne w zachodnich Niemczech, używane czasem do degustacji piw na festiwalach piwnych) do kufli kilkulitrowych (czysto pokazowy przerost formy nad treścią).

Na szczególną uwagą zasługuje kufel w stylu używanych na Oktoberfest- litrowy kufel Einmal- popularny w urządzającej Oktoberfest Bawarii (wschodnie Niemcy).

Szklanka

Drugim (chyba najpopularniejszym) naczyniem jest szklanka. Mylona często z pokalem- pokal to tak ładna, ciekawa nazwa, że sam przez długi czas większość szkła  do piwa nazywałem (błędnie) pokalami. Szklanką jest w zasadzie wszystko co nie jest kuflem (czyli nie ma ucha) i jednocześnie nie posiada nóżki. Praktycznie wszystkie naczynia które można spotkać w polskich pubach/knajpach/restauracjach to szklanki.

Tu już nie jest jednak tak prosto- gdyż szklanki różnią się między sobą, często znacznie, co daje nam różne nazewnictwo.

Tak więc są klasyczne szklanki– takie jak te najczęściej spotykane w Polsce- mniej lub bardziej zaokrąglone, mniej lub bardziej wysmukłe- to nie ma znaczenia.

Następnie są szklanki pintowe– mające pojemność równą lub zbliżoną angielskiej pincie (568ml)- do których nalewa się całą butelkę/puszkę brytyjskiego piwa (również mające objętość pinty)- co równa się temu, że w szklance nie pozostawiamy zbytnio miejsca na pianę- dla nas to może i dziwne, ale Brytyjczykom odpowiada.Szklanka taka może mieć kształt ascetycznie prosty- przypominający zwykłą szklankę do herbaty- lekko tylko rozszerzającą się do góry- taką szklankę nazwiemy shakerem.Może mieć też wyraźną wypukłość/garb w swojej górnej części- wtedy przybiera wdzięczną nazwę nonic.

Nieco inny kształt przybierają szklanki dedykowane piwom pszenicznym– są one bardziej wysmukłe, z kopulastym szczytem.

Typowo niemieckim wynalazkiem jest szklanka typu flute (flet)- wąska, w kształcie zbliżonym do odwróconego stożka- podobna do kieliszka na szampan. W szklankach tego typu bąbelki gazu nie osadzają się na ściankach naczynia, a zbierają się na jego środku i  stamtąd ładnym sznureczkiem wędrują do góry( jak w szampanie).

Kieliszek

W związku z postępującym rozwojem nauki, hodowlą nowych szczepów drożdży, stosowaniem enzymów w celu zwiększenia fermentacji, stosowaniem zabiegu wymrażania, itd., pojawia się nowa możliwość- możliwość tworzenia piw o zawartości alkoholu 20% , 30% , czy nawet 40%. W związku z udanymi eksperymentami na tym polu należy dodać do grona naczyń na piwo również kieliszki- bo o ile można by jeszcze pić piwo 20 procentowe z małej szklaneczki, o tyle najmocniejsze (jak do tej pory) piwo- o zawartości 67,5% alkoholu(!) stanowczo domaga się użycia kieliszków.

Naczynia z nóżką

Najogólniej naczynia na nóżce nazywa się pokalami, zwłaszcza te typowe, klasycznego kształtu, naczynia bardziej odmienne w kształcie wyróżniają się nazewnictwem.

Snifter (od angielskiego sniff- wąchać). Jest to w zasadzie pokale lecz ze względu na swój specyficzny kształt doczekał się osobnej nazwy. Przypomina duży kieliszek do koniaku- kształt ten, zwężający się ku górze pozwala skumulować się aromatom piwa potęgując je. Dodatkowo krągłą czaszę sniftera można objąć dłońmi- jak kieliszek koniaku- w celu ogrzania płynu i jeszcze większego uwolnienia jego aromatów. Sniftery mogą być bardziej krągłe, lub wręcz odwrotnie, smukłe- te ostatnie czasem nazywa się ze względu na kształt tulipem

Czara, goblet, kielich– naczynia na wysokiej nóżce, o czasy szerokiej, rozszerzającej się ku górze. Popularnie używane do piw belgijskich.

Teku– naczynie bijące ostatnio rekordy popularności wśród piwnych „znawców”. Specjalnie zaprojektowany, opatentowany kształt naczynia ma w każdym aspekcie podkreślać walory piwa, pomagać w jego degustacji i ocenie.

Inne

Istnieją również inne ciekawe naczynia do piwa warte osobnego wyszczególnienia  (jak chociażby sześciokątna szklanka do piwa Hoegaarden, czy zakończona kulką szklanka do piwa Kwak) jednakże są one sprawą marginalną, rzadko spotykaną. Praktycznie 99% naczyń stanowią te wyżej wymienione.

Naczynia do piwa

1.Z uchem

  • Kufel
  • Kubek

2.Bez ucha, bez nóżki

  • Szklanka
    • zwykła
    • pintowa
    • do piwa pszenicznego
    • flute
  • Kieliszek
  • Kubek

3. Z nóżką

  • Pokal
  • Snifter
  • Kielich
  • Teku

4.Nietypowe

 

Zdjęcie w nagłówku: Simon Pearce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *