Premiery z Beer Geek Madness 2

,

W minioną sobotę we Wrocławiu zebrało się 12 polskich browarów, aby w towarzystwie gości z zagranicy zaprezentować- zgodnie z nazwą- sporą porcję piwnego szaleństwa 😉

12 piw od Królów Kraftu w Zaklętych Rewirach

Tyle właśnie trunków miało oficjalną premierę na imprezie. Każdy browar zobowiązał się do dostarczenia jednego szalonego tworu chorej wyobraźni piwowara piwa o jak najciekawszej, nietypowej recepturze:

  • Pinta: takAHaka (double chocolate orange & exotic new zealand haka black IPA)- mocne, ciemne IPA z akcentami czekolady i pomarańczy, na świeżych szyszkach nowozelandzkiego chmielu. Ilość dostarczona na BGM rozeszła się w zaledwie kilka godzin. Druga, zarazem ostatnia okazja do spróbowania tego trunku będzie w najbliższy weekend. Pozostała ilość (czyli 91 beczek minus to co zeszło na festiwalu), będzie dostępna w lokalach na terenie kraju w ramach Pinty Miesiąca: Miesiąc Kwiecień.

Pinta takAHaka

  • SzałPiw: Mgły Chwaliszewa (wild belgian IPA- IPA w belgijskim stylu na dzikich drożdżach brettanomyces). W Przypadku tego piwa najciekawszy był sposób podania- piwo w szkle było zwieńczone warstwą „mgły”, czyli sztucznie wytworzonego dymu 😀

SzałPiw Funky Cherry

  • Profesja: Alchemik (wild IPA/belgian IPA). Kolejne IPA na dzikich drożdżach. Piwo nazwą wpisuje się w imprezę- druga edycja gościła amerykański browar The Alchemist i taki był temat imprezy 😉 Z drugiej strony browar Profesja swoje piwa nazywa od różnych zawodów/profesji– też pasuje jak znalazł :)

Profesja Alchemik

  • Widawa: X (barrel aged nitro IPA- IPA leżakowane w beczce bo Jack’u Daniel’sie nagazowane azotem). Za podstawę posłużyło piwo West Coast IPA. Smaku nadało 4-miesięczne leżakowanie w beczce. Jako, że podczas leżakowania w beczce piwo się odgazowuje był pretekst, aby przy sztucznym nagazowywaniu zabawić się i CO2 zastąpić azotem :) Trzeba dodać, że piwo wygrało konkurs na najlepsze piwo imprezy– głosowało na nie 1055 uczestników BGM!

Widawa X nitro barrel aged

  • Doctor Brew: Saxy Berry (RIS/stout imperialny z dodatkiem czarnej porzeczki, leżakowany z płatkami beczki po whisky).

Doctor Brew Saxy Berry

  • Birbant: Wild Wild East (Stout imperialny/RIS fermentowany z użyciem dzikich drożdży brettanomyces, zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego, z dodatkiem jagód Goji). Kolejne piwo na dzikich drożdżach. Do tego znane z jogurtów bakterie lactobacillus.Na dodatek doprawione  jagodami Goji. Tutaj ciekawa jest angielska nazwa- wolfberry można łatwo skojarzyć z niezwykle trującymi owocami wilczej jagody 😉

Birbant Wild Wild East

  • Pracownia Piwa: Magic Dragon (herbal dark saison- ciemne piwo belgijskie saison, z dodatkiem ziół, przypraw oraz amerykańskich chmieli). Przy takim natłoku składników można zastanawiać się ile zostało z oryginalnego charakteru stylu saison. Na pewno powinna przetrwać belgijska ostrość/przyprawowość. Tylko jak odróżnić ją od tej pochodzącej z samych przypraw? Mięta pieprzowa, kolendra, kardamon i różowy pieprz. Do tego amerykańskie chmiele– prawdziwy zielnik 😉

Pracownia Piwa Magic Dragon

  • Kingpin: Lunatic (witbier z dodatkiem grillowanej cytryny i owoców granatu). Kingpin jak zwykle zaprezentował odjechane składniki i takąż samą etykietę 😉 Jak może smakować grillowana cytryna??

Kingpin Lunatic

4 piwa od Alchemików, mistrzów sztuki tajemnej

Premierowych piw co prawda było 12, jednak należy je rozdzielić. 4 z nich stanowią bowiem jeden wspólny projekt. Jak już zostało wspomniane cała impreza odbywała się pod znakiem alchemii i klimatów z nią związanych. Całokształt procesów alchemicznych dzieli się na 4 etapy, powiązane z odpowiednimi kolorami: czarnym, białym, żółtym i czerwonym. Takie też powstały piwa w ramach Magnum Opus- Wielkiego Dzieła:

Magnum Opus zestawienie

  • Browar Stu Mostów: Nigredo (Chocolate mint foreign extra stout). Pierwszy etap, czarny, w postaci mocnego stoutu z dodatkami. Ziarna kakaowca, świeża mięta czekoladowa oraz mięta pieprzowa– ta dla odmiany suszona. Uwarzone niejako przez „gospodarzy”, gdyż Sto Mostów to browar wrocławski.
  • Piwoteka: Albedo (imperialny/mocny witbier z dodatkiem białego pieprzu i białej kurkumy). Etap biały, więc i dodatki tegoż koloru 😉
  • Kraftwerk: Citrinitas (smoked chili IPA). Podstawą tego „żółtego” piwa jest IPA, właściwie AIPA gdyż zostały użyte amerykańskie chmiele Mosaic oraz Citra. Dodatkowo jest to piwo wędzone i to dwojako: został zastosowany wędzony słód oraz wędzone papryczki Chipotle. Aby całość, broń Boże, nie okazała się zbyt łagodna dodano jeszcze czerwonego pieprzu.
  • Mason: Rubedo (smoked pine altbier). Koniec wieńczący dzieło, czyli etap czerwony. Alt/altbier- stary gatunek niemieckiego piwa górnej fermentacji. Dziś niezbyt popularny, bo w zasadzie nic specjalnego nie oferuje- przynajmniej w wersji podstawowej 😉 Na potrzeby  BGM został on jednak nieco „podrasowany”. Piwo jest lekko wędzone, a żywicznego smaku i aromatu użyczyły mu… igły i pędy sosnowe  😀                                                         o piwach z użyciem surowców z drzew iglastych możecie przeczytać tutaj

Magnum Opus zestawienie 2

Jeśli nie podano inaczej wszystkie grafiki pochodzą ze stron internetowych producentów lub ich stron fanpejdż na Facebooku. Zostały przez nas zamieszczone jako materiał edukacyjny mający na celu wyłącznie zapoznanie czytelnika z aktualną ofertą rynkową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *