Żywiec Porter logo

Style Piwa#1 Porter bałtycki (Baltic porter)

,

Nieco historii

Porter bałtycki w swej prahistorii wywodzi się od ciemnego piwa angielskiego górnej fermentacji. W XVIII wieku właściciele pubów w portowych dzielnicach Londynu zaczęli sprzedawać specjalne pożywne, pełne piwo idealne dla odwiedzających ich przybytki ludzi pracy- prostych tragarzy portowych, od których wzięło one swą nazwę- porter. Piwo te początkowo stosunkowo słabe ewoluowało do coraz mocniejszego zyskując przydomek stout (krzepkiego) porteru- w niedługim czasie skróconego do samego stout. Sto lat później, w czasie wojen napoleońskich nastąpiła blokada handlowa, na skutek której ustał import francuskich win do Rosji. Lukę rynkową szybko zapełnili zaradni Brytyjczycy zaczynając wysyłać do swego kontynentalnego sojusznika specjalną wersje swojego stoutu. Specjalność tej nowej wersji, nazwanej-od Imperium Rosyjskiego- stoutem imperialnym lub rosyjskim stoutem imperialnym (R.I.S.) polegała na nadaniu mu jeszcze większej mocy- zarówno jeśli chodzi o zawartość alkoholu jak i ekstraktu- co miało umożliwić przetrwanie długiej podróży morskiej do miejsca docelowego. Na fali popularności tego- cieszącego się do dziś niezwykłą popularnością stylu- jakim jest R.I.S. kraje sąsiadujące z Rosją zaczęły warzyć swoją interpretację tego trunku. Coraz częściej zwracały sie przy tym do niedawno opracowanej metody dolnej fermentacji, skutkiem czego narodził się nowy styl- porter bałtycki, który nazwę porter zaczerpnął od swego dalekiego przodka, a przydomek „bałtycki”, od faktu, że był (i nadal jest) produkowany praktycznie we wszystkich krajach rejonu Morza Bałtyckiego.

Pardubicky Porter

Charakterystyka stylu

Porter bałtycki to mocne, ciemne piwo dolnej fermentacji. Dość dużą słodycz związaną z wysokim ekstraktem końcowym kontruje kwaśność i spora goryczka pochodzące od słodów palonych, jak również właściwe dla piwa ciemnego nuty karmelowe, kawowe, gorzkiej czekolady, często również rodzynkowe, suszonej śliwki, a nawet miodowe. Złożony bukiet smaku i aromatów dość dobrze maskuje alkoholowość tego piwa i powoduje, ze jest ono dość dobrze pijalne, co może być zdradliwe przy jego mocy- wahającej się od 8 do 10% zawartości alkoholu, przy ekstrakcie początkowym 18-22 stopnie plato.

Warto zobaczyć

Ciekawostką ,w przypadku tego i innych stylów piwa charakteryzujących się wysoką zawartością ekstraktu, a co za tym idzie również alkoholu jest fakt, że w odpowiednich warunkach (chłodne, ciemne, suche pomieszczenia) można je leżakować analogicznie do win- gdzie z czasem piwo zyskuje na wartości, co pokazuje Tomasz Kopyra w filmie gdzie degustuje Żywiec porter mający blisko 30 lat http://www.youtube.com/watch?v=GTZkkU_P6Ik

Zdjęcia z zasobów własnych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *