Pochodzenie
- Pierwotnie świerku używano jako dodatku do piwa ze względu na właściwości konserwujące– zamiast chmielu.
- Równorzędnie surowców z drzew iglastych używano jako substancji leczniczej (witamina C zapobiegająca szkorbutowi) w produkcji napojów niemal wyłącznie bezalkoholowych.
Forma
Współcześnie Spruce Beer przybiera 3 formy:
- W browarnictwie produkuje się klasyczne, alkoholowe piwa aromatyzowane świerkiem, odtwarzając dawne, tradycyjne receptury.
- W warunkach domowych wytwarza się napój alkoholowy na bazie cukru lub melasy z dodatkiem świerku.
- We francuskojęzycznej części Kanady (Quebec, Montreal) Spruce Beer (fr. Biere d’Epinete) przybiera postać słodzonego, bezalkoholowego napoju gazowanego, w którym aromat często otrzymywany jest sztucznie.
Używane surowce
- Pączki
- młode pędy
- igły
- całe gałązki: świerku, niekiedy innych drzew iglastych (sosna, jodła, jałowiec).
W formie nieprzetworzonej, bądź też wyciągu/wywaru/ekstraktu.
Uzyskiwane aromaty
- Żywiczne
- sosnowe
- ziołowo-trawiaste
- cytrusowe
- owocowe
- nawet kwiatowe- zależnie od użytego gatunku rośliny, jej części, pory zbioru oraz metod przetwarzania (suszenie, gotowanie, wyciąg, nalewka).
Używane gatunki
- Picea Abies (ang. Norway Spruce)- Świerk Pospolity. W świecie anglojęzycznym nazywany norweskim, w Polsce po prostu świerkiem- jedyny, pospolity, powszechnie występujący gatunek na terenie kraju. Występuje na terenie północnych Europy i Azji (zasięg widoczny na mapce). Stosowany w piwach europejskich– głównie w Skandynawii.
- Picea Sitchensis (ang. Sitka Spruce)- Świerk Sitkajski. Występuje na północno-zachodnim wybrzeżu USA (zasięg widoczny na mapce), najczęstszy gatunek stosowany w piwach amerykańskich.
- Picea Rubens (ang. Red Spruce)- Świerk Czerwony oraz Picea Mariana (ang. Black Spruce)- Świerk Czarny. Dwa blisko ze sobą spokrewnione, tworzące krzyżówki gatunki, czasem wykorzystywane w produkcji Spruce Beer.
- Pinus Sylvestris (ang. Scots Pine)- Sosna Zwyczajna. Czasem używana w produkcji piwa (np. Alba Scots Pine Ale)
- Abies Grandis (ang. Grand Fir)- Jodła Olbrzymia (amerykańskie piwo kolaboracyjne Drake’s/ Faction “Tree Beer”
- Jałowiec (Juniperus sp.) jest używany w Finlandii, czasem innych krajach do wyrobu Sahti– piwa żytniego odrębnego w swej formie od Spruce Beer. Czasem używany w innych gatunkach piwa (np. amerykańskie piwo w stylu Duble IPA: Pine in the Neck)