1280px-Boza_IMG_6642

Napoje okołopiwne #3 Boza

,

Przeglądając otchłanie internetu (no dobrze- nie takie otchłanie, bo Wikipedię) natknąłem się jakiś czas temu na nazwę Boza. Zacząłem sprawdzać, czym to jest, o co w tym chodzi- i oto efekt mych studiów- przeczytajcie sami.

Opis produktu

  • Boza to lekko sfermentowany napój wytwarzany ze zbóż zalanych wodą. Zawiera małą ilość alkoholu (lub jest go całkowicie pozbawiony w niektórych wersjach handlowych), całkiem sporo kwasu mlekowego oraz dużo kalorii, pochodzących z użytych zbóż.
  • W tradycyjnej naturalnej wersji zawiera alkohol- co jest wynikiem fermentacji drożdży. W trakcie produkcji zachodzi również fermentacja bakteryjna- bakteriami kwasu mlekowego- co daje kwaśny smak pochodzący od tegoż kwasu.
  • Boza nie jest w żaden sposób filtrowana- gotowy produkt zawiera całość użytych zbóż, co powoduje, że jest gęsta, aż do ciągliwości. Można by się czasem zastanawiać, czy to pić, czy jeść.
  • Boza jest produktem tradycyjnym, od wieków aż po dzień dzisiejszy powszechnie wytwarzanym w warunkach domowych. Jak większość tego typu produktów została jednak zawłaszczona przez firmy spożywcze, które wypierają domową produkcję, a sam produkt potrafią zmienić nie do poznania.Törökboza
  • Boza różni się zależnie od kraju- jest to tradycyjny produkt, wytwarzany od wieków, każdy rejon produkcji wytworzył swoją wersję: różniącą się słodyczą, kolorem, konsystencją czy też użytymi zbożami.
  • Podsumowując- choć w konsystencji bardziej przypomina jogurt lub zakwas na chleb- to jak najbardziej można zaliczyć Bozę do produktów w stylu piwnym. Jest w końcu produkowana ze zbóż, poddana fermentacji, a tradycyjna, domowa metoda produkcji nasuwa skojarzenia z naszym podpiwkiem czy też kwasem chlebowym.

 

Produkcja

  • Boza wytwarzana jest powszechnie w rejonie Bałkanów, Turcji oraz w części Bliskiego Wschodu, dotarła również do przedwojennej Polski- za pośrednictwem macedońskich osadników.
  • Tradycyjnie używanym surowcem było proso, obecnie ustępuje miejsca innym zbożom, a dodatkowo używany jest cukier.
  • Do produkcji najczęściej używa się dodatku drożdży, czego w tradycyjnej wersji oczywiście nie praktykowano zdając się na dzikie drożdże z powietrza.
  • Rodzaj użytego zboża zależy przede wszystkim od tradycji jaka wytworzyła się w danym regionie, powszechne są: pszenica, kukurydza, proso.

Boza_from_Vefa

Boza w różnych wersjach

  • W Turcji jest podawana z cynamonem i pieczoną/prażoną ciecierzycą.
  • W Albanii ma postać nieco lżejszą/rzadszą i jest traktowana jako napój orzeźwiający.
  • W Bułgarii charakterystyczne są jej mętny kolor oraz powszechne dosładzanie sztucznymi słodzikami.
  • W Macedonii przyjmuje formę dość jasną, rzadką i stosunkowo słodką.
  • W Rumunii znana jest pod nazwą Braga. Jest słodka, lecz gęsta i ciemna. Do produkcji używa się dodatku chmielu.
  • W Polsce była popularna w przedwojennym Białymstoku. Wytwarzana z kaszy jaglanej, podawana w towarzystwie chałwy.

Bg.Boza.3Bulgarian_boza

Wszystkie zdjęcia pochodzą z zasobów Wikipedii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *