Żywiec Miłosław Koźlak logo

Style piwa: Koźlak (Bock)

,

Żywiec Miłosław Koźlak

Odrobina historii

Koźlak jako gatunek piwa narodził się w środkowych Niemczech w miejscowości Einbeck– od której wywodzi swoją nazwę. To wyraziste, mocne piwo szybko zyskało popularność, co wiązało się z dużym eksportem, głównie do rejonu Bawarii. Konieczność przewożenia piwa na dużą odległość dała kolejny powód do nadania piwu gęstego, mocno alkoholowego charakteru, a prześmiewczy w swej naturze Bawarczycy ochrzcili je przydomkiem „ein bock„, który oznacza dosłownie starego, dorodnego kozła- stąd polska nazwa koźlak. Tradycyjnie koźlaka warzyło się późną jesienią lub wczesną wiosną pozwalając następnie przeleżeć mu całe 9 miesięcy, dziś piwo te produkuje się przez cały rok, choć nadal najwięcej w okresie jesienno-zimowym, a okres leżakowania, choć skrócony, to jak na obecne warunki i tak jest dość długi i wynosi około 90 dni.

Charakterystyka stylu

Koźlak to mocne piwo o dość słodowym, sycącym smaku, pierwotnie dość ciemnej barwy, obecnie dzięki zastosowaniu nowych metod suszenia słodu coraz jaśniejsze. Klasyczny bock to piwo o zawartości powyżej 6% alkoholu i 16% ekstraktu ,niezbyt chmielowe za to dobrze rozgrzewające w chłodne jesienne wieczory. Wersja mocniejsza (opracowana przez pomysłowych i pracowitych mnichów jako pożywny napój na okres Wielkiego Postu) nosi nazwę koźlaka dubeltowego/podwójnego (doppelbock) i wyróżnia się z pośród innych piw charakterystyczną końcówką w nazwie: „-ator” użytą po raz pierwszy w piwie Salvator, a obecnie dającą pretekst do sprzedaży amerykańskiego bock’a o dowcipnej nazwie Terminator. Poza klasycznym bokiem produkuje się również bukiet „wariacji na temat”, do których zaliczyć trzeba koźlaka warzonego w maju- maibock; z użyciem pszenicy- weissbock; wędzonego- rauchbock (specjalność zakładu Schlenkerla w Bambergu); uzyskiwanego przez wymrażanie, niezwykle mocnego koźlaka lodowego- eisbock, czy wreszcie „najmłodszego w rodzinie” hellesbock’a– bardzo jasnego reprezentanta stylu.

Warto zobaczyć

Na koniec chciałbym zachęcić do obejrzenia filmiku omawiającego koźlaka, na przykładzie wspomnianego wcześniej przeze mnie koźlaka wędzonego ze Schlenkerli. Film autorstwa świetnego polskiego blogera branży piwnej Tomasza Kopyry prowadzącego kanał na Youtube oraz stronę blog.kopyra.com

http://www.youtube.com/watch?v=me-StO1GBV4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *