Ekstrakty słodowe

,

Słowem wstępu

Dość istotną kwestią dla początkującego piwowara domowego są ekstrakty słodowe. Ekstrakty te, to rodzaj skoncentrowanej, zagęszczonej brzeczki piwnej. Mają najczęściej postać gęstego syropu, rzadziej proszku. Ekstrakty w znaczący sposób ułatwiają proces produkcji piwa. W stosunku do piwa wytwarzanego ze słodu ( ziarna zbóż ) produkcja piwa z ekstraktów ma szereg zalet- istotnych zwłaszcza dla mniej doświadczonych rzemieślników.

  • redukuje ilość potrzebnego sprzętu: gar zacierny, sprzęt filtracyjny, ew. palnik i śrutownik
  • zmniejsza ilość czynności koniecznych do wykonania- skraca czas
  • zmniejsza ryzyko popełnienia błędu (złe zacieranie, źle przeprowadzona filtracja)

Bazowanie na ekstraktach posiada również szereg ograniczeń- jeśli czujemy się na siłach warto spróbować produkcji ze słodów– „od A do Z”. Jeśli jednak zdecydowaliśmy się skorzystać z ekstraktów warto uwzględnić dwie rzeczy:

  • Jaką wersję ekstraktu chcemy zastosować? Ekstrakty nachmielone zawierają dawkę goryczy i aromatów otrzymanych z chmielu, zaś te w wersji podstawowej wymagają samodzielnego dodania chmielu na goryczkę i aromat. Co za tym idzie, wersja nachmielona (tzw. brew-kit) jeszcze bardziej upraszcza sprawę. Z drugiej strony „gotowce” są najczęściej dużo droższe, nie mamy też możliwości samodzielnego wyboru odmiany chmielu.

    Brew-kity zawierają też najczęściej szaszetkę drożdży- trzeba o tym pamiętać oceniając koszt takiego produktu. To również upraszcza sprawę, z drugiej strony ogranicza naszą swobodę- kolejny wybór: rodzaj użytych drożdży. Ze względów oszczędnościowych saszetka drożdży dodana do brew-kitu jest często mniejsza od saszetki którą kupimy sami- mniejsza ilość drożdży na początku fermentacji to trudniejszy jej start i większe ryzyko, że bakterie zdominują brzeczkę.

  • Jaką markę wybrać? Na rynku istnieje wiele marek ekstraktu, pochodzących od różnych producentów, w tym co najmniej kilka „wiodących”- szerzej dostępnych.

Krótki przegląd dostępnych opcji

 

Lokalna trójka

  • WES- Wytwórnia Ekstraktów Słodowych z Wolsztyna. Rodzima firma produkująca zarówno ekstrakty płynne jak i w proszku. Bodajże najpopularniejsza, najszerzej dostępna opcja. Posiada nie najbogatszy lecz solidny, bazowy asortyment. Ekstrakty podstawowe: jasny, bursztynowy, ciemny, barwiący, kukurydziany, pszeniczny; również kilka ekstraktów nachmielonych. Dostępne w słoiczkach 0,14kg, solidnych puszkach 0,5kg, 1,2kg oraz 1,7kg, plastikowych kanistrach 14kg. Ekstrakty w proszku w paczkach 0,2kg, 0,4kg oraz 0,6kg.Cena ok.30zł/1,7kg w przypadku ekstraktu podstawowego i ok 35-40zl/1,7kg za ekstrakt nachmielony (bez saszetki z drożdżami).
  • Bruntal– czeska firma z leżącego niedaleko polskiej granicy miasta o tej samej nazwie. Dostarcza dwa rodzaje ekstraktu: jasny i ciemny. Płynne w plastikowych słoikach 1,7kg, sproszkowane w opakowaniach 0,2kg, 0,5kg oraz 1kg. Jeden z największych sklepów piwowarskich w kraju- Browamator– sprzedaje ich płynne ekstrakty pod własną marką (Browamator). Cena ok. 25-30zł/1,7kg ekstraktu płynnego i ok 25zł/kg ekstraktu sproszkowanego.
  • Gozdawa– dość młoda pozycja na rynku, szybko się popularyzuje i zyskuje uznanie. Firma z Rybnika na Górnym Śląsku posiada bardzo szeroki asortyment. Oferta ekstraktów podstawowowych podobna do WES: superjasny, jasny, bursztynowy, ciemny, superciemny, pszeniczny. Za to gama brew-kitów wręcz powalająca- około 50 pozycji, w tym ciekawe, mało popularne style piw. Również ekstrakty do produkcji cydru, podpiwka, kwasu chlebowego, oraz szeroki wybór drożdży. Puszki 1,7kg, również ekstrakt w proszku. Cena ok. 30-35zł/1,7kg ekstraktu podstawowego i ok 40-50zł/1,7kg brewkit.

     

     

     

    Pozycje zagraniczne

Coopers, Muntons

Trzy pozycje wyżej wymienione, traktuję jako „rynek lokalny” o pewnej specyfice. W zasadzie polskie (czeski Bruntal przy samej granicy- to prawie u nas 😉 ), nastawione na produkcję ekstraktów niechmielonych (poza Gozdawą, jednak w jej ofercie również ekstrakty niechmielone odgrywają istotną rolę), konkurujące atrakcyjną ceną.

Inną specyfikę ma szeroko pojęty „rynek zagraniczny” (przynajmniej jeśli chodzi o pozycje sprowadzane do Polski). Przede wszystkim brew-kity w szerokim asortymencie (płynne i sproszkowane ekstrakty podstawowe są sprawą marginalną). Ceny dość wysokie, za to wspomniany wcześniej szeroki wybór i do tego prestiż, że to produkt zagraniczny ( nie oszukujmy się- to jeszcze jakiś czas będzie działać na polską, postkomunistyczną mentalność 😉 ) Tu również prym wiodą trzy firmy- wymienione poniżej jako pierwsze.

  • Coopers– australijska firma znana na całym świecie z produkcji piw. Również jako producent ekstraktów znana i dość powszechnie dostępna (także w Polsce). Przede wszystkim brew-kity. Cena ok. 45zł/1,5kg ekstrakt podstawowy oraz ok. 50-60zł/1,7kg brew-kit.

  • Muntons– druga z pozycji zagranicznych popularnych na polskim rynku. Brew-kity podzielone na dwie linie: Premium (1,5kg) i Connoisesurs (1,8kg). Poza brew-kitami produkuje dość popularny w polskich sklepach ekstrakt sproszkowany pod nazwą Spraymalt. Cena ok 70-80zł/1,5kg (Premium); ok. 80-90zł/1,8kg (Connoisseurs), ok 20-25zł/500g (Spraymalt).

  • Brewferm– firma belgijska. Głównie brew-kity belgijskich stylów piw, również inne brew-kity i ekstrakty podstawowe. Wszystkie w dość niskich (jak na pozycje zagraniczne) cenach. Ok. 40zł/1,5kg ekstrakt podstawowy, ok. 60-70zł/1,5kg -brew-kit.

  • Brewmaker. Ceny brew-kitów:ok. 50zł/1,5kg oraz ok. 60-80zł/1,8kg.

  • Black Rock. Ok. 60-65zł/1,7kg brew-kit.

  • Geordie. Ok. 50-65zł/1,5kg brew-kit.

  • Bulldog. Cena ok. 120zł za brew-kit 3-4kg (waga zależnie od gatunku piwa). Chmiel dodany w formie saszetki z granulatem- wymaga samodzielnego nachmielenia.

  • Finlandia. Ceny brew-kitów ok. 35zł/1kg oraz 40-50zł/1,5kg.

Brewferm

Zdjęcia z zasobów Wikipedii

Jedna odpowiedź do “Ekstrakty słodowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *