warzenie

Warzenie to też fermentacja?

Temat nasunął mi się dzisiaj gdy ujrzałem na fanpage’u Browaru Staropolskiego etykietę jednego z ich piw. O czym mowa? Kontrowersja … Dalej

IBU

IBU? a komu to potrzebne? a dlaczego?

IBU– wiecie co oznacza ten skrót i do czego się odnosi? Tak? To Wam się chwali! Jeśli jednak jeszcze nie … Dalej

1280px-Boza_IMG_6642

Napoje okołopiwne #3 Boza

Przeglądając otchłanie internetu (no dobrze- nie takie otchłanie, bo Wikipedię) natknąłem się jakiś czas temu na nazwę Boza. Zacząłem sprawdzać, … Dalej

Evergreen ale logo

Napoje okołopiwne#2 Spruce Beer

Pochodzenie Pierwotnie świerku używano jako dodatku do piwa ze względu na właściwości konserwujące– zamiast chmielu. Równorzędnie surowców z drzew iglastych … Dalej

Homebrew_Malt_Extract2

Ekstrakty słodowe

Słowem wstępu Dość istotną kwestią dla początkującego piwowara domowego są ekstrakty słodowe. Ekstrakty te, to rodzaj skoncentrowanej, zagęszczonej brzeczki piwnej. … Dalej

Miłosław Marcowe logo

Style piwa#2 Piwo marcowe (Marzen)

Nieco historii Piwo marcowe powstało w czasach kiedy sezon na warzenie piwa trwał od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Ze … Dalej

Żywiec Porter logo

Style Piwa#1 Porter bałtycki (Baltic porter)

Nieco historii Porter bałtycki w swej prahistorii wywodzi się od ciemnego piwa angielskiego górnej fermentacji. W XVIII wieku właściciele pubów … Dalej

Żywiec Miłosław Koźlak logo

Style piwa: Koźlak (Bock)

Odrobina historii Koźlak jako gatunek piwa narodził się w środkowych Niemczech w miejscowości Einbeck– od której wywodzi swoją nazwę. To … Dalej

slod_zboza

O słodzie i nie tylko

Główne surowce piwowarskie, to przede wszystkim woda, surowce fermentowalne, chmiel i drożdże. Tutaj chciałbym zająć się tą drugą grupą- bazą … Dalej

szkla-do-piwa

Szkła do piwa

Od czego się zaczęło? Kwestia naczyń z których pito jest oczywiście tak stara jak samo piwo. W starożytnym Egipcie pito … Dalej