piwne-mity-1001

1001 piwnych mitów

,

Tematyka piwa, jak żadna inna gałąź naszego życia obrosła wieloma mitami, zmyśleniami i pomówieniami.

W dziale Mity Piwne będziemy się starali po kolei przybliżyć je i wyjaśnić, dlaczego nie mają one sensu.

Na początek jednak wymieńmy je- w tym artykule, stale uzupełnianym możecie zobaczyć pokrótce jakie wątpliwości trapią współczesnego konsumenta, a z czasem każdy wymieniony tutaj punkt będzie odsyłał do osobnego artykułu opisującego dane zagadnienie :)

Mitów piwnych lista (nie)krótka:

  1. Kropki na dnie puszki oraz na dolnej części butelki oznaczają, że piwo już wielokrotnie przeterminowało się i zostało „odmłodzone” w browarze
  2. Do piwa dolewa się spirytusu/wódki/etanolu, aby zwiększyć jego moc
  3. Do niektórych piw dodaje się byczej żółci zamiast chmielu- żeby było taniej
  4. Na niektórych piwach widnieje napis: „zawiera słód jęczmienny”- w tych piwach nie ma chmielu.
  5. Najlepsze piwo to zimne piwo- czym piwo chłodniejsze tym lepsze
  6. Piwo jest niezwykle kaloryczne, picie piwa to najprostsza droga do otyłości i wielkiego brzucha
  7. Piwo to „zupa chmielowa”- chmiel jest jednym z głównych składników tego trunku
  8. Dobre piw to piwo idealnie klarowne, bez osadu, czy zmętnień- świadczą one o wadach, kiepskiej jakości piwa
  9. Piwo ciemne to „piwo kobiece”- jest ono zawsze słodkie i zawiera mało alkoholu
  10. Piwo z butelki jest lepsze od piwa z puszki, a już najlepszym jest piwo beczkowe- w lokalu
  11. Piwo sprzedawane w dyskontach/hipermarketach jest gorszej jakości, niż piwo tej samej marki sprzedawane w małych sklepach.
  12. W lokalach bardzo często możemy trafić na piwo rozwodnione- do beczki z piwem dolewa się wody
  13. Piwo koncernowe jest sztucznie nagazowywane, w odróżnieniu od piwa z małych browarów, gdzie nagazowanie odbywa się metodą naturalną
  14. Gorycz w piwie jest zbędna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *